Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fjolårets vinnare i kategori mellanstora sjukhus har fortsatt fina resultat men hamnar på en andraplats.

Fjolårets vinnare i kategori mellanstora sjukhus har fortsatt fina resultat men hamnar på en andraplats. Bild: Johanna Svensson/Bildbyrån

Värnamo sjukhus åker ner ett pinnhål

Fjolårets segrare i klassen mellanstora sjukhus hamnar tvåa i år.

Annons:

Vad gäller tillgänglighet, en av de delkategorier som tog sjukhuset till förstaplatsen i förra årets rankning, halkar sjukhuset ner och blir på totalen omsprungna av segraren Västervik.

Delplaceringar

Medicin: 8
Tillgänglighet: 2
Hygien: 3
Patientenkät: 13
Trycksår: 14
Överbeläggningar: 5
Ekonomi: 3

Senast Värnamo hamnade på silverplats var 2016 och sjukhuset har legat i toppskiktet sedan dess. Ett av de områden där sjukhuset får fortsatt höga poäng är kategorin patientenkäter. Men på det området är konkurrensen hård och det räcker inte att vara bra där för att hålla sig kvar som vinnare.

Värt att notera är att sjukhuset tar ett jättekliv uppåt när det kommer till ekonomi, det vill säga kostnad per DRG-poäng. I årets rankning ligger Värnamo på tredje plats i sin kategori mellanstora sjukhus, jämfört med förra årets 14:e placering.

I den tunga kategorin medicinsk kvalitet har Värnamo förbättrat sin placering något jämfört med förra årets tiondeplats och hamnar nu på en åttondeplats. Bland annat har de klättrat när det gäller stroke.

Förlossningsvården var ett av de områden där sjukhuset ledde ligan i förra årets rankning. I år hamnar de längre från toppen och placerar sig på sjätte plats.

Däremot är Värnamo betydligt bättre än vinnande Västervik på kvalitetsparametrar som gäller hygien.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler