Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kenneth Backgård, ordförande i Norrbottens sjukvårdsparti med makten i Region Norrbotten, vill ge mer vård i hemmet.

Kenneth Backgård, ordförande i Norrbottens sjukvårdsparti med makten i Region Norrbotten, vill ge mer vård i hemmet. Bild: Pär Bäckström/Bildbyrpn

Mer vård i hemmet ska rädda Norrbottens ekonomi

Region Norrbotten behöver spara drygt en miljard kronor fram till 2025. Men det är inte aktuellt att lägga ned sjukhus. Tvärtom ska ett nytt byggas i Kiruna. 

Annons:

Finansplanen som Regionen Norrbotten tog fram i slutet av förra året visar att kostnaderna måste sänkas rejält för att nå en ekonomi i balans. Just nu pågår stora sparutredningar gällande länets fem sjukhus, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Enligt regionstyrelsens ordförande och tillika ordförande i Norrbottens Sjukvårdsparti, Kenneth Backgård, handlar det främst om att se över arbetssätt.

– Att lägga ned ett sjukhus är inte aktuellt, utan det är att förändra verksamheter och kanske att jobba på helt andra sätt, säger han till radion.

Kenneth Backgård lyfter fram begreppet god och nära vård. Regionen håller på att se över möjligheten att bedriva mer patientnära vård i eller nära hemmet. Syftet är att färre ska hamna på sjukhus.

– Vi tror att det är en modell som kommer att bli bra framöver. Vi kommer att behålla och behöva våra sjukhus. Vi ska ju dessutom bygga ett nytt sjukhus i Kiruna, säger Kenneth Backgård till P4 Norrbotten.

Kiruna sjukhus måste flyttas på grund av gruvbrytningen. I oktober 2018 skrev Dagens Medicin att en avsiktsförklaring om ett nytt sjukhus hade undertecknats av regionpolitiker och gruvföretaget LKAB. 

Relaterat material
Norrbotten i täten för flytten till nära vård
Kiruna ska få nytt sjukhus år 2026

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler