Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Stefan Jutterdal säger att beslutet att inte delta i Dubai var enkelt att fatta.

Stefan Jutterdal säger att beslutet att inte delta i Dubai var enkelt att fatta. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Fackförbund nobbar världskongress i Dubai

Det blir ingen officiell svensk delegation till fysioterapeuternas världskongress i Dubai nästa år.
Utifrån att vi är ett fackförbund och att fackförbund inte är tillåtna i Dubai var det ett ganska självklart beslut, säger Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal.

Annons:

Beslutet att World Confederation for Physical Therapy (WCPT) skulle hållas i Dubai 2021 meddelades av världsförbundets styrelse för 1,5 år sedan. Det väckte många reaktioner från det svenska förbundets medlemmar, utifrån Dubais syn på mänskliga rättigheter, däribland rätten att organisera sig fackligt.

Vid tisdagens förbundsstyrelsemöte beslutades att det inte kommer att bli någon officiell delegation från Sverige till WCPT. Däremot är det fritt för enskilda medlemmar att resa om de vill delta, men då utan några ekonomiska bidrag från förbundet.

– Det är inte en bojkott, utan ett ställningstagande. Det är inte heller ett general meeting som kräver obligatorisk närvaro av alla medlemsförbund och det kommer inte att tas några förbundspolitiska beslut. Då hade det varit en annan sak, säger Stefan Jutterdal.

Beslutet grundar sig på Fysioterapeuternas stadgar, där det står att ”förbundets verksamhet bygger på de värderingar som kännetecknar en demokratisk rättsstat, sådana som de kommit till uttryck i lagar och förordningar samt FN:s allmänna förklaringar om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna”. I ett uttalande på förbundets hemsida skriver förbudsstyrelsen att ”detta gäller förbundets verksamhet och aktiviteter i Sverige och internationellt. Förbundet vill i allt arbeta för mänskliga rättigheter, där människors lika värde, yttrande-, mötes- och föreningsfrihet är centrala delar”.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler