Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Vi kan inte göra något mer rättsligt. Nu finns ingen annan väg än lagändringar", säger Vårdföretagarnas Karin Liljeblad.

"Vi kan inte göra något mer rättsligt. Nu finns ingen annan väg än lagändringar", säger Vårdföretagarnas Karin Liljeblad. Bild: Anna Rut Fridholm

Bara lagändring kan ändra momsregler

Bara en lagändring kan rubba det faktum att den som hyr ut läkare och sjuksköterskor ska debitera moms. Det konstaterar Vårdföretagarna med anledning av förra veckans domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons:

Som Dagens Medicin rapporterade i fredags, går de fyra domarna inte att överklaga.

– Vi kan inte göra något mer rättsligt. Nu finns ingen annan väg än lagändringar, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert hos Vårdföretagarna.

Arbetsgivar- och branschorganisationen har tidigare varnat för att den så kallade vårdmomsen, som gäller sedan den 1 juli 2019, är förödande för kompetensförsörjningen. I höstas meddelade regeringen att den ska tillsätta en utredning för att se över om lagar behöver ändras.

Enligt källor till Dagens Medicin arbetar finansdepartementet just nu med att ta fram direktiven till utredningen.

– Regeringen har aviserat i budgetpropositionen att den här utredningen ska tillkomma skyndsamt. Vi antar att den kanske också har väntat in de här domarna, och att det är därför som det har dröjt, säger Karin Liljeblad.

Är ni förvånade över att alla – Skatteverket, Skatterättsnämnden och senast Högsta förvaltningsdomstolen – gör samma tolkning av momsreglerna?

– Vi hade hoppats på en ändring. Det här påverkar arbetssättet i hela den privat drivna vården, säger Karin Liljeblad.

Relaterat material
Momsfrågan avgjord i högsta instans
Vårdmomsen ska analyseras av regeringen

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler