Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Norrbotten lanserar digital vårdcentral

Direktkontakt med läkare eller sjuksköterska via 1177, utan avgift. Så ska Region Norrbottens digitala vårdtjänst fungera.
– Vi använder 1177 eftersom det är ett starkt varumärke. Vi tycker att det är bra att börja där, säger Pia Näsvall, chefläkare och medicinsk rådgivare.

Annons:
Pia Näsvall.
Bild: Anders Alm

I höstas presenterade regeringen ett projekt för att digitalisera 1177 Vårdguiden tillsammans med Inera och Sveriges Kommuner och Regioner. Men i Region Norrbotten är utvecklingen redan ett faktum. Den 27 februari lanseras Digitalen.

– Vi hade önskat att Inera och 177 hade kommit längre. Vi har lite mer bråttom än att vänta in deras lösning, säger Pia Näsvall.

För att använda tjänsten kan patienten antingen ringa1177 och samtala som vanligt, eller få en länk för att logga in via regionens hemsida, med mobilt bank-ID. Patienten får sedan svara på ett antal frågor och skapa sin sjukdomshistoria. Utifrån den ges ett beslutstödsbaserat egenvårdsråd, eller om det inte passar in i i situationen, möjlighet att chatta med en sjuksköterska på 1177.

Sjuksköterskorna kan också slussa vidare chatten till en läkare på den hälsocentral där patienten är listad. I första steget handlar det om några få utvalda älsocentraler, men ambitionen är att d tjänsten ska gälla samtliga hälsocentraler i regionen. Att använda Digitalen ska vara avgiftsfritt.

– Vi likställer detta med telefonrådgivning hos 1177. Om det sedan blir ett fysiskt besök eller ett videobesök, så följer vi avgiftshandboken, säger Pia Näsvall.

Digitalen kommer att vara bemannad mellan 08–21 på vardagar och mellan 08–16 på helger.

Relaterat material
”Alla ska ringa 1177”
Region Norrbotten startar digital hälsocentral

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler