Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

”En god flygberedskap kräver inte jetmaskiner”

Hur medlemmarna i KSA kan vara så nonchalanta inför den ekonomiska verkligheten är skrämmande, skriver debattören Henrik Johansson i en replik.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:
Henrik Johansson, fritidspolitiker och liberal debattör.

De rapporter som Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, hänvisar till i sin replik lyfter behovet av en viktig nationell samordning av all prehospital verksamhet i riket. Det är inte detsamma som att ekonomiskt sargade regioner ska starta flygbolag, bygga hangarer och köpa flådiga jetflyg. 

Det råder ingen som helst tvekan om att KSA anser att Sveriges regioner både ska och kan sköta ambulansflyget bättre i monopol än genom upphandling via marknadens aktörer. Hur ekonomiskt blödande regioner som samtidigt minskar vårdplatserna, prehospital beredskap och antalet anställda kan ge sig i kast med att bli ägare till flygbolag är helt ofattbart.

Frågan om monopol och användningen av skattepengar som riskkapital är delvis ideologisk, men hur medlemmarna i KSA kan vara så nonchalanta inför den ekonomiska verkligheten är skrämmande. De aktörer som upphandlas och i dag opererar i luftrummet kan ta såväl intensivvårdspatienter som avancerad ECMO-utrustning och kuvöser.

Det krävs inte fräsiga jetmaskiner för över 700 miljoner kronor och nya hangarer I Umeå, Stockholm och på Landvetter för hundratals miljoner kronor för att hålla en god prehospital flygberedskap. Det som krävs är upphandlingar och optimalt användande av redan fullt fungerande flygplansflotta och förstås en klok hantering av skattepengar. Redan i dag har KSA kostnader som överstiger all rim och reson i ljuset av vad kontrollerade upphandlingar landat i. 

Avslutningsvis är diskussioner om geografisk jämlikhet i vården märklig med tanke på att KSA genom att dränera medel från medlemmarnas redan tomma kassor knappast kommer att skapa grund för en jämlik vård. Vården behöver inte politiker från höger till vänster som vill förverkliga utopiska drömmar om att driva flygbolag. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler