Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Universitetssjukhuset i Linköping är ett av de sjuhus som vill  driva nationell högspecialicerad vår vid förvärvade ryggmärgsskador.

Universitetssjukhuset i Linköping är ett av de sjuhus som vill driva nationell högspecialicerad vår vid förvärvade ryggmärgsskador. Bild: Christian Nordén

De vill bedriva högspecialiserad vård vid ryggmärgsskada

Sex universitetssjukhus har ansökt om att få driva nationell högspecialiserad vård vid förvärvade ryggmärgsskador. Men bara fyra kommer att få uppdraget.

Annons:

Alla universitetssjukhus, utom Universitetssjukhuset Örebro, har ansökt om uppdraget. Det står klart när ansökningstiden att få driva viss vår vid förvärvad ryggmärgsskada gått ut.

De ansökningar som kommit från regionerna till Socialstyrelsen gäller Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Universitetssjukhuset i Linköping, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Skånes universitetssjukhus.

Enligt det förarbete som gjorts ska den typen av vård bedrivas vid fyra centra, så två sjukhus kommer alltså att få nobben.

Undergruppen ”barn och ungdomar med förvärvad ryggmärgsskada” ska enligt Socialstyrelsen bedrivas vid två platser landet. För det har fyra ansökningar kommit in. Akademiska sjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset, vill bedriva sådan vård.

Alla dessa fyra förutom Universitetssjukhuset i Linköping har dessutom ansökt om att bedriva vård vid ”funktionellt mycket höga skador med kvarstående behov av andningsstöd/ventilator”. Även den vården ska finnas på två platser.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om vilka sjuhus som ansökt att få bedriva specialicerad vård vid endometrios, viss vård av trofoblastsjukdom och exit, som är en avancerad form av kejsarsnitt.

I maj fattas beslut om vilka regioner som får uppdragen av en särskild nämnd som utsetts av regeringen. I den ingår sex politiker, en från varje sjukvårdsregion och ordförande är Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Se Dagens Medicins grafik över hur processen för den nationellt högspecialicerade vården går till.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler