Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bortglömt filter orsakade blodpropp

En patient i Sundsvall fick ett kärlfilter inopererat i samband med en operation. Men filtret togs aldrig bort, vilket ledde till en blodpropp. Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Annons:

Fallet gäller en hjärt-kärlsjuk patient som först vårdades i Sundsvall och som opererades på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå för blödningar under skallbenet. I samband med det fick patienten ett filter nedsatt i nedre hålvenen, som ett skydd mot blodproppar i lungorna. Filtret skulle tas bort senare.

Patienten vårdades vidare på sjukhuset i Sundsvall. Men när patienten skrevs ut därifrån, följde inte informationen från Umeå om filtret med. Konsekvensen blev att filtret blev kvar, betydligt längre än det först var tänkt. Nio månader senare kom patienten in med en stor blodpropp i ena benet. Enligt ett pressmeddelande från Region Västernorrland var proppen en konsekvens av det bortglömda kärlfiltret.

Filtret hade då suttit i för länge för att kunna tas bort och patienten behöver troligen tromboshämmande läkemedel resten av livet. Händelsen inträffade 2017 och har klassats som en allvarlig vårdskada.

Efter händelsen har en rutin för handläggning av patienter tagits fram i Region Västernorrland.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler