Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fredrik Lennartsson.

Fredrik Lennartsson. Bild: Erik Simander/Bildbyrån

Regionernas hyrnota fortsätter att öka

Kostnaden för inhyrda läkare minskar, men dito för sjuksköterskor ökar. Det skriver SKR i ett pressmeddelande.

Annons:

Totalt ökade kostnaden för bemanningspersonal med 3,4 procent eller 184 miljoner kronor för helåret 2019, skriver Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande. Nedbrutet på yrkeskategori innebar fjolåret en minskning med 2 procent på läkarsidan, men å andra sidan en ökning med 14 procent på sjuksköterskesidan. Totalt var kostnaden omkring 5,4 miljarder kronor.

– Det är bekymmersamt att inhyrningen fortsätter att öka och det visar att regionerna behöver prioritera insatser som bidrar till att vända utvecklingen, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelning vård och omsorg på SKR, i pressmeddelandet.

SKR uppger att stora pensionsavgångar och ett ökat vårdbehov är två orsaker till användningen av hyrpersonal. Tio regioner går dock mot rikstrenden och minskade under 2019 sina kostnader för inhyrd personal, nämligen Halland, Värmland, Sörmland, Jönköping, Västra Götaland, Jämtland, Gävleborg, Uppsala, Norrbotten och Örebro.

Relaterat material
Hyrpersonal tas sällan med i budgeten

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler