Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Priserna på munskydd som används vid operationer har enligt ett pressmeddelande från WHO sexfaldigats, trots att vanliga munskydd enligt experterna inte skyddar mot det nya coronaviruset.

Priserna på munskydd som används vid operationer har enligt ett pressmeddelande från WHO sexfaldigats, trots att vanliga munskydd enligt experterna inte skyddar mot det nya coronaviruset. Bild: GettyImages

WHO vill stoppa hamstring av skyddsutrustning

Panikköp och missbruk av skyddsutrustning till följd av coronasmittan är ett problem, enligt WHO. Nu vill världshälsoorganisationen se åtgärder för att hindra hamstring och köp på spekulation.

Annons:

Trots att vanliga munskydd enligt experterna inte skyddar bärare mot att smittas med det nya coronaviruset, nu kallat sars-Cov-2, har de haft en strykande åtgång. Priserna i världen på munskydd som används vid operationer har enligt ett pressmeddelande från WHO sexfaldigats på kort tid och kan skapa problem för den vanliga sjukvården.

Samtidigt har andningsskydd med filter, som skyddar mot smittan, blivit tre gånger dyrare och priset på skyddsrockar fördubblats. WHO ser nu allvarligt på att skyddsutrustning används i onödan, köps i panik eller säljs till högstbjudande.

Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal riskerar att bli utan tillräckligt skydd, varnar WHO. Organisationen bedömer att produktionen av skyddsutrustning behöver öka med 40 procent.

”Företag och regeringar måste agera snabbt för att öka tillgången, lätta på exportrestriktioner och vidta åtgärder för att stoppa spekulation och hamstring. Vi kan inte stoppa covid-19 utan att först skydda sjukvårdspersonal”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i pressmeddelandet.

Sjukvårdspersonal som vårdar bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 rekommenderas av smittskyddsmyndigheter att använda andningsskydd, visir eller skyddsglasögon, skyddsrock eller skyddsförkläde och skyddshandskar.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler