Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Eng Foto

Gränshinder för ambulansvård ses över

Socialstyrelsen ska beskriva vilka hinder som finns för att ambulanser ska kunna korsa nordiska landsgränser. Det har regeringen beslutat. 

Annons:

Det finns flera hinder för ambulanssjukvård i gränsregioner. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har lyft både kompetens- och bemanningskrav för ambulanspersonalen, läkemedelshantering, vägtrafikföreskrifter och ansvarsfrågor.

Därför får Socialstyrelsen i uppdrag att identifiera och beskriva juridiska hinder i den ambulanssjukvård som passerar Sveriges landgränser mot Norge, Danmark och Finland. Transportstyrelsen och Läkemedelsverket ska också hjälpa till.

– Vid olycksfall eller sjukdom är det viktigt att närmsta hjälpinsats anropas för att snabbt vara på plats för att hjälpa patienter. I de fall närmsta ambulans finns i något av våra grannländer ska det inte finnas några hinder för att den ska kunna rycka ut, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Gränssamverkan mellan Norge och Sverige berör i princip alla regioner längs den svensk-norska gränsen, från Västra Götalandsregionen till Norrbotten. I Region Skåne gäller det danska ambulanser som kör mellan Bornholm, via Sverige, och fastlandet i Danmark, men även transporter mellan sjukhusen i Skåne och Danmark. I Norrbotten handlar det om samverkan med finska ambulanser.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2021.

Relaterat material
Vill göra norska ambulanser lagliga

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler