Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Staten borde samornda regionernas sjukhusbyggen, anser KD.

Staten borde samornda regionernas sjukhusbyggen, anser KD. Bild: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

KD: Låt staten samordna sjukhusbyggena

Kristdemokraterna vill att staten ska ta över ansvaret för planering av nya sjukhusbyggen.
– Vi får inte förbygga oss, säger Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson.

Annons:
Acko Ankarberg.
Bild: Fredrik Noreback

För ett år sedan kunde Dagens Medicin berätta att den utredning som skulle granska bland annat offentlig-privat samverkan (OPS) som finanseringsmodell beräknade att regionerna kommer att investera runt 100 miljarder i sjukhusbyggen på några års sikt, men att det saknades en nationell helhetsbild.

Utredningen har inte lämnats över till regeringen än av utredaren Sofia Wallström, men redan i höstas fick hon ett nytt uppdrag. Den utredningen ska "kartlägga de större investeringsprojekt i sjukhus som pågår och som planeras inom landstingen och analysera hur de förhåller sig till den pågående utvecklingen av hälso- och sjukvården på nationell nivå" och vara klar nästa år.

Det är den utredningen som KD vill ge en tydlig inriktning och samtidigt skicka en signal till regionerna. Förslaget går i linje med KD:s inriktning att förstataliga sjukvården och ta bort det regionala ansvaret.

– Vi vill redan nu stämma av att utredningen ska landa i att det är staten som ska styra över investeringarna och då menar vi inte nya entréer på sjukhusen utan stora ombyggnationer. Det är 100 miljarder vi ser framför oss. Även om siffran kan vara en annan i dag så verkar den inte vara orimlig, säger Acko Ankarberg Johansson till Dagens Medicin.

Samordningsuppdraget bör läggas på Socialstyrelsen enligt Kristdemokraternas förslag. Myndigheten ska också bistå regionerna med expertråd i upphandlingar.

Relaterat material
Nu ska regionernas sjukhusbyggen utredas
Sofia Wallström utreder sjukhusbyggena

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler