Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Personuppgiftsincidenter från vården har fördubblats

Felskickade mejl och brev anges som två orsaker till att vården under fjolåret fördubblade sina anmälningar till Datainspektionen jämfört med 2018.

Annons:

Enligt den europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, ska myndigheter, företag och organisationer anmäla felaktig hantering av personuppgifter, så kallade personuppgiftsincidenter, till Datainspektionen. När myndigheten summerar fjolåret i en rapport konstaterar den att offentlig sektor och i synnerhet statliga myndigheter och hälso- och sjukvården har ökat sina anmälningar.

Under fjolåret anmäldes i snitt 55 personuppgiftsincidenter i månaden från hälso- och sjukvården. Det kan jämföras med 26 stycken i månaden för 2018.

– Vår bedömning är att ökningen av antalet anmälda incidenter i stor utsträckning beror på att rutinerna för att rapportera incidenter internt och anmäla dem till Datainspektionen blivit mer etablerade, i synnerhet inom offentlig sektor, säger Datainspektionens stabschef Karin Lönnheden i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten är var den vanligaste incidenten 2019 felskickade mejl eller brev, vilket står för ungefär en tredjedel av incidenterna. Orsaken anges i hälften av de anmälda incidenterna var den mänskliga faktorn.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler