Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vissa munskydd kan räcka vid covid-19

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer för vilken skyddsutrustning som vårdpersonal behöver vid vård av covid-19-fall.

Annons:

Det riskerar att bli brist på personlig skyddsutrustning för sjukvårdspersonal, och bland annat andningsskydd har nämnts som ett problem. Fram till i måndags rekommenderade Folkhälsomyndigheten just andningsskydd vid provtagning av misstänkta bärare av det nya coronaviruset, sars-CoV-2, och vid vård av smittade.

Nu gör myndigheten bedömningen att ett vätskeavvisande munskydd ofta ger ett tillräckligt skydd, om det används tillsammans med skyddsglasögon och visir. Om sjukvården följer det rådet, skulle det öka tillgången till skyddsutrustning. De ändrade råden baseras bland annat på Världshälsoorganisationen WHO:s bedömning.

Men det säkrare andningsskyddet anses fortfarande behövs i situationer där det finns en ökad risk för aerosolbildning. Några exempel är provtagning från nedre luftvägarna, munvård av hostande patient, intubering, hjärt-lung-räddning och inhalation med nebulisator.

Exakt vilken skyddsutrustning som behövs i olika situationer avgörs lokalt.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler