Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Läkarförbundet tecknar krisavtal med SKR

Läkarförbundet har nu undertecknat krislägesavtalet med SKR och Sobona. Vårdförbundet har fortfarande inte skrivit på avtalet. 

Annons:

– Vårdförbundet har valt att stå utanför, men förhoppningen är såklart att även de på sikt ska vara med i krislägesavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsjour, i ett pressmeddelande

De flesta fackförbund med medlemmar inom kommuner och regioner undertecknade krislägesavtalet med SKR och Sobona redan i juni 2019. Nu har även Läkarförbundet gjort det.

− Det är glädjande att också Läkarförbundet valt att underteckna krislägesavtalet, som reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation. Nu har 25 av 26 fackliga organisationer i vår sektor undertecknat avtalet, säger Joakim Larsson.

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för medarbetare som arbetar vid krislägen, och innebär en större flexibilitet vad gäller arbetstider och utlåning av personal. Om ett krisläge skulle uppstå till följd av exempelvis fler insjuknade i covid-19 kan krislägesavtalet aktiveras.

– I nuläget ser vi inte att det är nödvändigt, men vi följer naturligtvis utvecklingen mycket noga, säger Ulf Olsson, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Det enda fackförbund som fortfarande inte har skrivit under avtalet är Vårdförbundet. Förbundets förhandlingschef Annelie Söderberg skriver i ett mejl till Dagens Medicin att det pågår samtal med SKR om krislägesavtalet:

”Därför avstår jag från att kommentera ytterligare.”

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler