Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade på onsdagen att Socialstyrelsen får en samordnande funktion för intensivvårdsplatser i landet.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade på onsdagen att Socialstyrelsen får en samordnande funktion för intensivvårdsplatser i landet. Bild: Erik Simande/Bildbyrån

Socialstyrelsen samordnar intensivvårdsplatser

Regeringen ger myndigheten i uppdrag att samordna och prioritera intensivvårdsplatser bland både offentliga och privata vårdgivare. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen.

Annons:

– Vi ser att mycket arbete görs i regionerna för att utöka antalet intensivvårdsplatser. Nu möjliggör vi för Socialstyrelsen att ytterligare stödja och korrdinera det arbetet, sade Lena Hallengren vid pressträffen.

Bakgrunden till myndighetens nya uppdrag är att regeringen bedömer att just intensivvården kommer att bli ansträngd i och med att fler insjuknar i covid-19. Samordningen omfattar även intensivvårdsplatser med hjärt-lungmaskin, så kallad ecmo.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, som också deltog vid pressträffen, sade att det inte är klart exakt hur den nya funktionen ska organiseras.

– Det kommer att ske i nära samarbete med bland annat chefläkare i regionerna, sade hon.

– På många håll pågår en inventering av lokaler för att se om till exempel operationssalar kan användas som intensivvårdsutrymmen. Genom att samordna kan vi också sprida goda exempel mellan regionerna, fortsatte hon.

Samordningsuppdraget omfattar både offentliga och privata aktörer.

Även brist på skyddsutrustning togs upp under pressträffen.

– Vi börjar få loss leveranser med skyddsmaterial till Sverige, sa  Lena Hallengren, men ville inte gå in i detalj  i vilken utrustning eller hur stora mängder det rörde sig om.

Hon säger att det är viktigt att få länder att lätta på sina exportrestriktioner för att material inte ska fastna i ett annat EU-land.

Enligt Olivia Wigzell har Socialstyrelsen, som i och med covid-19 är nationell upphandlare av skyddsutrustning, fått in många erbjudanden. Men inga har handlat om ockerpriser eller av företag som försöker sko sig på situationen.

– Vi ser en svensk laguppställning utan like nu, säger hon.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler