Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images, Roche

Grönt ljus för ny bröstcancerbehandling

NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Regioner ger klartecken till sjukvården att använda läkemedlet Kadcyla (trastuzumab emtasin) som återfallsförebyggande behandling efter kirurgi vid tidig her2-positiv bröstcancer.

Annons:

Rekommendationen baseras på studien Katherine, som Dagens Medicin tidigare rapporterat om

Efter tre års uppföljning hade 77 procent klarat sig utan återfall eller död i kontrollgruppen som fick den tidigare standardbehandlignen trastuzumab, jämfört med 88 procent bland dem som fått trastuzumab emtasin.

NT-rådet räknar med att 200 till 250 patienter i Sverige årligen kan vara aktuella för behandling med läkemedlet på den nya indikationen. Behandlingen anses vara kostnadseffektiv, sett till att kostnaden per vunnet så kallat kvalitetsjusterat levnadsår beräknas till runt 87 000 kronor, jämfört med behandling med trastuzumab.

 

Kommentarer