Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sineva Ribeirio är ordförande för Vårdförbundet som organiserar bland annat sjuksköterskor och barnmorskor.

Sineva Ribeirio är ordförande för Vårdförbundet som organiserar bland annat sjuksköterskor och barnmorskor. Bild: Dan Lepp

Sjuksköterskor kan beordras till annan region

Vårdförbundet har kommit överens med arbetsgivarna om ett så kallat krislägesavtal med anledning av covid-19. Det innebär att sjuksköterskor kan beordras att arbeta i en annan region.

Annons:

Avtalet gäller kommuner, regioner och kommunala bolag, och innebär att medarbetare kan flyttas mellan olika arbetsgivare. 

I gengäld utbetalas en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Den genomsnittliga veckoarbetstiden för en person som går på krislägesavtal är 48 timmar, skriver Vårdförbundet på sin webbplats.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tror inte att det kommer att bli aktuellt i någon större utsträckning att sjuksköterskor förflyttas till andra arbetsplatser. Intensivvårdssjuksköterskor är den medlemsgrupp som det finns störst risk att det uppstår brist på, enligt henne.

– I vissa verksamheter ser jag en situation där villkoren är uppfyllda för att det här avtalet ska kunna aktiveras redan nu, säger Sineva Ribeiro till Dagens Samhälle.

Relaterat material
Läkarförbundet tecknar krisavtal med SKR

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler