Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vårdsal i det nya fältsjukhuset i Älvsjö.

Vårdsal i det nya fältsjukhuset i Älvsjö. Bild: Stockholmsmässan

Region Stockholm: ”Stormen tilltar i styrka”

Sjukvårdsbehovet i Stockholm ökar dag för dag. Inom en vecka kan patienter behöva vårdas på fältsjukhuset som på rekordtid satts upp i Älvsjömässan.
– Vi ser ingen avmattning av ökningstakten, snarare tvärtom, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Annons:

Fältsjukhuset kommer till en början att ha 140 vårdplatser som kan skalas upp till 600, samt 10 intensivvårdsplatser som också kan utökas. Det är samma vårdkapacitet som de större sjukhusen i Stockholmsområdet har, konstaterar Kemal Olin, fältsjukhusets verksamhetschef.

– Huvudsyftet är inte att bedriva intensivvård i Älvsjömässan, den verksamheten är mycket enklare att bygga upp på de befintliga akutsjukhusen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

På tio dagar har Region Stockholm dubblat intensivvårdskapaciteten och det finns i dagsläget lediga sängar på grund av den hastiga expansionstakten. Men vårdbehovet kommer att öka.

– Vi kan konstatera just nu att stormen är här och den tilltar i styrka. Trenden är mycket tydlig och den är att behovet av vård ökar snabbt dag för dag, säger Björn Eriksson.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) är orolig för situationen.

– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm har 1 657 personer konstaterats smittade i Stockholm, och 68 personer bekräftade med covid-19 har avlidit.

Viktigaste för Älvsjömässans del har varit att få på plats syrgasbehandling eftersom det behöver i princip alla patienter som vårdas i covid-19. Att få på plats en så stor syrgastank tar normalt tre till fyra månader. Arbetet har nu utförts på tre dagar.

– Region Stockholm planerar fortsatt att expandera vården och planerar för en tredubbling av kapaciteten den kommande tiden, säger Björn Eriksson.

6 500 personer har anmält sitt intresse för att hjälpa till i sjukvården och just nu går man igenom alla ansökningar och matchar dem med framför allt intensivvård och akutsjukvård.

– Men som det ser ut nu kommer vi att behöva alla kompetenser, säger Eriksson.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler