Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Kömiljardens krav pausas

Delar av prestationskraven för kömiljardspengar tas bort i år. Samtidigt skjuter staten till totalt 20 miljarder till kommuner och regioner i vårändringsbudgeten. Det meddelade partierna bakom januariavtalet i dag.

Annons:

– Det här är det största krispaket som någonsin presenterats, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon inledde presskonferensen.

I den vårändringsbudget som presenteras i mitten av april läggs ytterligare 15 miljarder till det som tidigare aviserats i generella statsbidrag. Pengarna fördelas enligt sedvanlig princip där kommunerna får 70 procent och regionerna 30 procent. 

Tidigare i år beslutade riksdagen om att staten skulle ta alla extraordinära kostnader som covid-19 orsakar i vården. Beslutet då gällde en miljard, men den kommer att utökas till tre miljarder för att täcka kostnader för framför allt skyddsutrustning och intensivvårdsplatser.

– Kostnaderna kan naturligtvis bli ännu högre och då är vi beredda att göra ännu mer, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund på pressträffen.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tidigare begärt att villkoren för kömiljarden måste omförhandlas och regeringen har lyssnat.

– Vi är beredda att ta den diskussionen med SKR att under 20020 ta bort återrapporteringskrav och kvalifikationskrav för kömiljarden. Det innebär att alla kommer att kunna använda sig av de här resurserna, säger Per Bolund. 

Totalt handlar det om två miljarder kronor, som i så fall kan betalas ut per capita och som kan användas i hälso- och sjukvården.

– Kömiljardernas utformning är inte tillämplig i det här läget, säger Magdalena Andersson.

SOS Alarm får också 15 miljoner för att öka bemanningen av krisnformationsnumret 113 13 så att människor kan ringa dit för information. På sätt ska 1177 och nödnumret 112 avlastas.

Relaterat material
SKR: Omförhandla kraven för kömiljarden
Regeringen slopar karensdagen och ger en extra miljard till vården

Kommentarer