Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Läkemedelsinköp samordnas nationellt

Fyra regioner ska samordna läkemedelsinköpen till hela landet. Detta för att säkra läkemedel under den pågående pandemin. 

Annons:

De svenska regionerna har genom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommit överrens om att samordningen ska skötas av Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Stockholm och Region Östergötland. Det handlar om läkemedel som bedöms som centrala och kritiska och som det finns ett ökat behov av.

Samtidigt har läkemedelsdistributörerna Oriola och Tamro fått i uppdrag att hjälpa regionerna med kommunikation, dialog, kartläggning och hantering i samband med regionernas nationella inköp. Inköpsfunktionerna i de fyra regionerna kommer att kontakta respektive företag för genomförande av köp

– I det särskilda läge som vi befinner oss i med pandemin så är det bra att regionerna nu snabbt ökar möjligheterna att så långt som möjligt säkra tillgång till läkemedel till sjukvården som under rådande situation kan vara svåra att få tillgång till. Regionerna är helt överens med myndigheter, läkemedelsbranschen och SKR att det särskilda läget kräver andra åtgärder än tidigare, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande.

Kommentarer