Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Arbetsmiljöproblem anmäls i virusets spår

Över 60 tillbud som har med det nya coronaviruset att göra har anmälts till Arbetsmiljöverket, rapporterar TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Annons:

En stor del av anmälningarna kommer från vården, där sjuk- och undersköterskor rapporterat att de blivit sjuka efter att ha behandlat patienter som insjuknat i covid-19. I flera fall uppger anmälaren att det inte funnits tillräcklig skyddsutrustning och i några fall uppges det inte ha funnits några misstankar om att patienten varit smittad.

En anmälan berättar om att en vårdanställd blev smittad, trots att denne bar full skyddsutrustning, vid ett tekniskt problem med en respirator.

Enligt en annan anmälan arbetade en person i en akutläkarbil tillsammans med en läkare som hostade genom ett helt arbetspass. Läkaren själv bedömde det som en luftvägsinfektion, men var i själva verket smittad av det nya coronaviruset och hamnade senare i respirator. Anmälaren fick trots detta inte lov att testa sig, skriver facktidningen.

Det finns också anmälningar från anställda inom bland annat polismyndigheten.

Kommentarer