Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

”Tio positiva pandemieffekter”

"I ett slag har en epidemiolog blivit tuffare än en thorax­kirurg", skriver Henrik Widegren och försöker hitta fler ljusglimtar i pandemimörkret.

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:

De kommande månaderna kommer att vara annorlunda och jobbiga, både för oss som jobbar i sjukvården och för alla andra. Men säg det onda, som inte för något gott med sig! 

När vi de närmaste månaderna suckande iklär oss rymddräkt för tionde gången, när vi stänger ytterligare en avdelning för att ge plats för covid-patienter, när vi intuberar ännu en patient, när vi ringer anhöriga för att ge tråkiga besked, så tänk på:

1. Vårdplatser blir hårdvaluta.För första gången är politiker och allmänhet på allvar intresserade av hur många vårdplatser sjukhusen har. Och kanske börjar förstå att en vårdplats inte bara är en säng, utan även kompetent personal som kan vårda.

2. Färre möten. Onödiga folksamlingar undviks, vilket gör att okonstruktiva möten av karaktären: ”God morgon. Vad ska vi prata om i dag? Är det någon som vill ta upp något?”, har minimerats. Dessutom fungerar plötsligt it-lösningar för ronder och möten på distans. Det som har diskuterats i flera år blev nu klart på en vecka!

3. Slut på överdrivet kramande. Avlägsna bekanta som alltid vill hälsa med en kram (även om det känns stelt och krystat, eftersom vi knappt känner varandra) har nu fått sluta med det. Och har vi tur, så håller det i sig även efter pandemin.

4. Epidemiologi är sexigt. Hierarkier ställs på ända. I ett slag har en epidemiolog blivit tuffare än en thoraxkirurg. John Wayne är besegrad av Stephen Hawking. Nördens ultimata revansch!

5. Även hygiensköterskan är sexig. Den jobbiga och störiga hygiensköterskan, som alltid kommer och lägger sig i och klagar på verksamheten, har plötsligt gått från paria till populär. Nu är det hygiensköterskans tid att glänsa. Ge henom vårt stöd!

6. Klimatseger. Plötsligt slipper alla brottas med sin flygskam. Man kan inte längre flyga. Miljön jublar och växthuseffekten deppar.

7. Introverta är en förebild. Kollegor som inte är så sociala och gärna undviker AW, teambuilding och klinikfester har blivit idealet. Man kan inte längre kritisera någon som jobbar bäst själv.

8. Intressanta personligheter avslöjas. Virusspridning avslöjar folks personlighet. Besserwissrar kommer ut ur garderoben när ledarskribenter, ekonomer, ortopeder och psykiatrer plötsligt är självutnämnda mästerepidemiologer. Även medborgargarden av pandemipoliser dyker upp och tar folk i örat för att de lever för socialt. 

9. 40-talisterna är inte i centrum. Plötsligt är alla 70-plussare i husarrest. Att låsa in köttberget med orden ”Vi gör detta för er skull” är genialiskt. Även om de snart kommer ut igen…

10. Kulturexplosion 2021. Eftersom alla årets event, föreställningar och konferenser har blivit inställda, ser jag fram emot ett 2021 där jag leende glider runt mellan AW, operaföreställningar, konferenshotell och spa-anläggningar med ett glas prosecco i handen!

Jag inser såklart att pandemin kommer att bli en svår tid, men kom ihåg att ta det onda med det goda. Vi ska skratta viruset i ansiktet! Med FFP3-munskydd, såklart.

 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler