Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images

Gravida bör vara extra försiktiga

Rapporterade fall där gravida behövt intensivvård till följd av covid-19 gör att Folkhälsomyndigheten uppmanar till extra försiktighet. Gravida med fetma, diabetes eller högt blodtryck är extra känsliga.

Annons:

Enligt informationen som har lagts upp på Folkhälsomyndighetens webb tycks inte gravida generellt ha högre risk än andra att blir svårt sjuka av covid-19. Men det finns några fall där gravida med covid-19 har behövt vårdas på iva i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i en presskommentar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida som har riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma rådgör med sin barnmorska eller läkare och begränsar sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Enligt Folkhälsomyndigheten är kunskapen om graviditet och covid-19 fortfarande under utveckling. Men de menar att det finns skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen.

Relaterat material
Så ska förlossningspersonal hantera smittade

Kommentarer