Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images

Hjärtinfarkter tillbaka på normala nivåer

Efter att antalet patienter som söker akut vård för hjärtinfarkt minskat under coronaepidmins början har läget normaliserats. Det visar siffror från registret Swedeheart, enligt ett pressmeddelande från Hjärt-lungfonden.

Annons:

Fram till påskhelgen hade det på riksnivå skett en minskning med 25 procent av antalet hjärtinfarktpatienter som behandlas med PCI, alltså ballongvidning och stentning av det infarktdrabbade kranskärlet. Minskningen var störst i Stockholm med ett 40-procentigt tapp jämfört med motsvarande period under de tidigare fem åren.

Efter ytterligare en månad har antalet patienter som söker vård för akut hjärtinfarkt gradvist stigit och är tillbaka på i dag normala nivåer på riksnivå.

– Resultaten pekar på att patienterna har tagit till sig av våra budskap och återigen börjat söka vård vid symtom på hjärtinfarkt, säger professor David Erlinge, ordförande i Scaar, ett delregister i Swedeheart, i pressmeddelandet.

I mejl till Dagens Medicin tydliggör David Erlinge att läget även normaliserats i Stockholm. Han uppger också lite fler infarkter än normalt registrerats den senaste veckan, ett fynd som dock inte var statistiskt säkerställt. 

Relaterat material
Färre patienter söker vård för akut kranskärlssjukdom
”Stort problem att de söker sent”

Kommentarer