Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

Läkare vill inte utföra undersköterskeuppgifter

En facklig strid har blossat upp på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Två läkare vänder sig mot att behöva utföra uppgifter som normalt faller under undersköterskors ansvar, som att tvätta och vända patienter. Det retar andra anställda. 

Annons:

Två läkare, som kallats in som förstärkningsläkare, har enligt ett brev som G-P tagit del av vänt sig till Läkarförbundet eftersom de inte vill utföra uppgifter som att tvätta och vända patienter. 

Brevet är skickat från Läkarförbundet till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt G-P har facket lagt ett så kallat tolkningsföreträde för sina medlemmar, och hänvisar till medbestämmandelagen.

– Som vi ser det får inte arbetsgivaren ensidigt besluta om att tilldela arbetsuppgifter som inte ingår i läkarens arbetsskyldighet, utanför både kollektivavtal och anställningsavtal, säger Therése Kärvling, ombudsman vid Västra Götalands läkarförening till G-P.

Enligt artikeln i tidningen ska de pågående förhandlingarna i ärendet sticka i ögonen på andra anställda. 

– Det är ofattbart att Läkarförbundet ens kan med att driva den här frågan i ett sådant här läge, då alla måste kavla upp ärmarna och göra det som krävs, säger en anonym person till tidningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler