Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ljungby lasarett.

Ljungby lasarett. Bild: Clara Enqvist/Region Kronoberg

Smitta på Ljungby lasarett

18 patienter och ungefär 15 anställda kan ha smittats av det nya coronaviruset på en avdelning på Ljungby lasarett. Det visar en utredning som gjorts. Fyra av patienterna är nu döda. Exakt vad som ligger bakom utbrottet kan utredningen dock inte fastställa.

Annons:

De 18 patienterna har vårdats på en avdelning på Ljungby lasarett, skrivits ut och sedan insjuknat i covid-19. Det går enligt utredningen inte att utesluta att de smittats på avdelningen. Medelåldern på de drabbade patienterna är 80 år. 

Sjukhuschefen Maria Wiltz säger i ett pressmeddelande att det är beklagligt att det finns en misstänkt smittspridning på sjukhuset i Ljungby, även om den inte är helt klarlagd.

Det är också beklagligt att fyra invånare har avlidit. Nu har våra medarbetare tillsammans med vårdhygien gjort ett gediget arbete för att undvika smittspridning på Ljungby lasarett.

Troligtvis är det enligt utredningen flera faktorer som bidragit till utbrottet. Förutom hög sjukfrånvaro har avdelningen haft vakanser bland sjuksköterskorna. Hög belastning ska också gjort det svårare att följa hygienrutiner. 

De åtgärder som vidtagits inkluderar en tätare kontakt med vårdhygien. Personalen har också fått hygienutbildning. Hanteringen av skyddsutrustning har setts över och mer handsprit har gjorts tillgänglig. Dessutom förs en dialog med fackliga företrädare.

Kommentarer