Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images

Nyligt rökstopp tycks bra vid lungcancer

Rökstopp påverkar inte bara risken för lungcancer utan också prognosen för patienter som trots rökstopp insjuknar. Och ju längre tid det gått sedan patienterna slutat röka, desto bättre överlevnadsutsikter verkar de få.

Annons:

Det visar en ny genomgång av data för drygt 35 000 patienter med cancersjukdomen, gjord av en grupp forskare från flera länder.

Enligt forskarna bekräftar deras siffror etablerad kunskap om att tidigare rökare och framför allt de som aldrig har rökt har en bättre överlevnad i lungcancer än patienter som rökte när de fick sin lungcancerdiagnos.

Det ”nya” i deras siffror är alltså att ju längre tid det gått sedan patienterna slutat röka, desto mer ökade överlevnadsutsikterna jämfört med för dem som rökte vid diagnos. Men också patienter som bara varit rökfria under kort tid verkade få en fördel.

Patienter som slutat röka upp till två år innan de konstaterades ha lungcancer hade 12 procent lägre risk att ha avlidit vid en given tidpunkt, jämfört med dem som fortfarande rökte vid diagnos. Motsvarande riskmisnkning för dem som varit rökfria i mer än fem år eller aldrig rökt var 20 respektive 24 procent.

Sambanden tycktes dessutom vara ännu starkare för patienter som varit storrökare.

Enligt forskarna kan den nya kunskapen särskilt vara relevant i screeningsituationer där man bjuder in storrökare till datortomografiundersökning och samtidigt har möjlighet att erbjuda rökavvänjning.

Studien presenteras på den amerikanska onkologikongressen Asco som i år hålls som ett virtuellt möte.

Läs abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler