Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fler verkar vilja vaccinera sig mot influensa under covidpandemin.

Fler verkar vilja vaccinera sig mot influensa under covidpandemin. Bild: Pär Bäckström/Bildbyrån

Brist på vaccin mot influensa hotar

Det kan bli brist på influensavaccin i höst, i spåren av covidpandemin, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Annons:

Efterfrågan på vaccin mot influensa har ökat och en del regioner vill ha fler vaccindoser än de först beställde i februari.

Men nu svarar en del vaccintillverkare att de inte kan lova leverans av alla doser som regionerna vill ha. Folkhälsomyndigheten tror att skälet till en ökad efterfrågan på influensavaccin kan vara att människor i riskgrupper oroar sig för att drabbas av både säsongsinfluensa och covid-19.

– Jag tror att det ökar eftersom många som har drabbats av covid-19 har en känsla av att jag vill inte ha influensa också. Men sedan är det ju också samma riskgrupper när det gäller covid och influensa. Så kan vi då undvika en av de här infektionerna med hjälp av vaccin så är det ju fantastiskt, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Per Öhlén är ansvarig för norra Europa vid vaccintillverkaren Sanofi Pasteur. Han bekräftar bilden av en ökad efterfrågan.

– Det här är något vi ser generellt i stora delar av Europa. De flesta länderna signalerar en kraftigt ökad efterfrågan, så att det är ett liknande mönster i hela världen, säger Per Öhlén till radion.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler