Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt stöd för att hantera basala hygienrutiner i kommunal vård och omsorg

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt stöd för att hantera basala hygienrutiner i kommunal vård och omsorg Bild: Anna Hållams/Bildbyrån

Lösnaglar och skyddskläder – det här gäller

När ska skyddskläder användas? Är det tillåtet att ha klocka på handleden? Hur ska långt hår och skägg sättas upp? Socialstyrelsens nya skrift med basala hygienrutiner innehåller konkreta råd på golvnivå för att hindra smittspridning.

Annons:

Socialstyrelsen har tagit fram ett stöd för att förbättra de basala hygienrutinerna i kommunal vård och omsorg. Det kom sedan medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommuner vittnat om problem att följa rutinerna i verksamheterna.

Till exempel tar skriften upp när skyddskläder ska användas, när händer ska desinfekteras och tvättas. Den ger konkreta klädråd, hur hår och skägg ska fästas upp samt hur avvikelser ska utredas. Nagellack, lösnaglar och armbandsur ska inte användas, enligt basala hygienrutiner.

De tio sidor som skriften omfattar riktar sig till verksamhetsansvarig och arbetsledare. Tanken är att de tillsammans med medarbetarna ska gå igenom de basala hygienrutinerna, reflektera kring vilka risker som finns på arbetsplatsen samt vilka förändringar som behöver göras.

Relaterat material
Nya råd om vård i livets slutskede vid covid-19
Äldreboenden största bekymret enligt Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler