Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vården uppmanas att spara på spriten

Det är ont om klorhexidinsprit 5 mg/ml, som används bland annat till desinfektion av huden vid operationer och vid provtagning.

Annons:

Enligt Region Stockholm är det brist på klorhexidinsprit av den här koncentrationen i hela landet. Sjukvårdspersonal uppmanas att reservera den klorhexidinsprit som finns till bland annat inläggning av centrala kärlkatrerar och implantatkirurgi. Klorhexidinsprit med lägre koncentration duger inte inför operationer.

Några alternativ till klorhexidinspriten är Cloraprep och 70-procentig etanol. Enligt Region Stockholm kommer det att komma mindre leveranser av klorhexidinsprit till Sverige från mitten av juni, och de ska då fördelas mellan regionerna.

Relaterat material
Planerad kirurgi ökar igen – men stora skillnader i riket

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler