Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Färre patienter dör i covid-19 vid sjukhusen i Sörmland

Antalet inneliggande patienter som avlider till följd av covid-19 har minskat  i Region Sörmland den senaste veckan. 
– Det senaste dygnet har två personer avlidit, men innan dess hade vi sju dagar utan dödsfall, säger Magnus Johansson, chef för division medicin i Region Sörmland.

Annons:

Sörmland är en av de regioner som drabbats hårdast av epidemin i Sverige. Sammanlagt har 228 personer avlidit i regionen till följd av covid-19 enligt Folkhälsoinstitutet.

Den senaste veckan har antalet avlidna vid regionens sjukhus gått ner. I lördags rapporterade regionen att det gått sju dagar utan dödsfall till följd av covid-19.

– Under helgen hade vi två dödsfall. Men efter den föregående veckan kan vi ändå se en nedåtgående trend, säger Magnus Johansson.

När läget var som värst i Sörmland vid månadsskiftet mars – april hade regionens sjukhus som högst tio covidrelaterade dödsfall per dygn. Och antalet som vårdades på intensivvårdsavdelningarna uppsteg till 54.

– Under den perioden vårdades även våra patienter vid andra regioner, säger Magnus Johansson.

I dag vårdas elva covidsjuka patienter vid sjukhusens intensivvårdsavdelningar och 40 patienter på sjukhusens övriga covidavdelningar.

– Som mest har vi haft 150 patienter som vårdats på våra covidavdelningar samtidigt, så även där och på iva ser vi ju en stor skillnad, säger Magnus Johannson.

Trots att antalet inneliggande patienter har sjunkit finns en planering för att fler kan insjukna under sommaren.

– Vi vill kunna ta höjd för en dubblering av inflödet, även om vi just nu har en balans mellan inflödet och utflödet av patienter, säger Magnus Johansson.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler