Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ivo-tillsyn ger allvarlig kritik mot barnsjukvården på Karolinska

Det finns flera allvarliga patientsäkerhetsrisker inom barnsjukvården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna visar en större tillsyn av Ivo. En av orsakerna är att det saknas erfarna sjuksköterskor, skriver tidningen Vårdfokus.

Annons:

Ivo beslutade om tillsyn efter att ha tagit emot flera anmälningar om barnsjukvården vid sjukhuset.

Tillsynen visar att patientsäkerhetsrisker inte följs upp och utvärderas i tillräcklig omfattning. Bland annat visar en analys av 1 200 avvikelserapporter från första halvåret 2019 att händelser återupprepas utan att åtgärder vidtas. En del incidenter var så pass allvarligt att de borde ha lett till internutredningar och lex Maria-anmälningarna, men så skedde inte, skriver Vårdfokus.

Ivo konstaterar att barnsjukvården på Karolinska i Solna bryter mot flera bestämmelser i hälso- och sjukvårdslagen samt patientsäkerhetslagen.
Patienter har skrivits hem för tidigt, blivit kvar för länge på akutmottagningar samt blivit avvisade trots behov av vård. Väntetiderna på operation är farligt långa.

Problemen orsakas enligt Ivo av hög arbetsbelastning, stort patientflöde och oerfaren personal som en följd av att  erfarna sjuksköterskor har slutat.
* Diarienummer hos Ivo: 8.5-12507/2019-34.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler