Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Erik Näsström/Mostphotos

Skänkta luncher ska bli skattefria

Vårdpersonalens skänkta luncher blir skattefria. Det förslaget har regeringen nu skickat på remiss.

Annons:

När pandemin var ett faktum var det många privatpersoner och restauranger som på olika sätt skänkte mat till vårdpersonal, som ett sätt att visa uppskattning. Men enligt regelverket ska en gratislunch förmånsbeskattas.

Riksdagen har sedan tidigare beslutat att tillfälligt slopa kravet på förmånsbeskattning av gåvor från arbetsgivare till anställd under hela 2020, om gåvan inte är värd mer än 1 000 kronor. I det förslag som nu skickas på remiss framgår att luncher inte omfattats av detta, men att lagen nu ska ändras så att förmånen av fri kost inte heller beskattas. Alla måltider som lämnats efter 31 mars 2020 i syfte att visa anställda uppskattning och stöd omfattas, även om lagändringen föreslås träda ikraft först vid årsskiftet.

”Förslaget som nu remitteras innebär att måltider som ges som gåva från någon som saknar samband med arbetsgivaren ska vara skattefria för den anställde om måltiden lämnas utan krav på motprestation”, står det i remissen.

Remissinstanserna har sommaren på sig att tycka till.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler