Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

EMA rekommenderar godkännande av remdesivir

Det blir det första läkemedlet mot covid-19 som godkänns i EU. Utvärderingen av läkemedlet har gjorts på exceptionellt kort tid.

Annons:

Det meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Indikationen som rekommenderas godkännande är för behandling av covid-19 hos vuxna och barn från tolv år med lunginflammation som kräver syrgasbehandling. Detta omfattar patienter som behöver respirator men inte så kallad ecmo.

Studien som ligger till grund för rekommendationen att godkänna läkemedlet är den amerikanska studien NIAID-ACTT-1, vars resultat Dagens Medicin skrivit tidigare om. I studien behandlades över 1 000 patienter med en tio dagar lång kur av placebo eller remdesivir, som ges intravenöst som dropp och som går under produktnamnet Veklury.

Resultatet visade att patienter som fick remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar jämfört med 15 dagar för patienter som fick placebo. Hos patienter med mild till måttlig sjukdom sågs ingen effekt, och inte heller hos patienter som började få remdesivir när de redan låg i respirator.

Läkemedelsverket har varit en av tre huvudansvariga myndigheter för granskningen. Substansen rekommenderas för ett så kallat villkorat godkännande, för att underlätta för patienter att snabbt få tillgång läkemedlet, skriver Läkemedelsverket i sitt pressmeddelande. 

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler