Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sedan den 7 februari har Region Stockholm haft en regional särskild sjukvårdsledning.

Sedan den 7 februari har Region Stockholm haft en regional särskild sjukvårdsledning. Bild: Håkan Pettersson; Karolinska universitetssjukhuset; Mats Andersson

Stockholm lämnar förstärkningsläge

Antalet patienter som behöver sjukhusvård eller intensivvård sjunker i region Stockholm. Därför går regionen ner till stabsläge.

Annons:

Region Stockholm har sedan den 7 februari haft en regional särskild sjukvårdsledning, RSSL. Sedan i början av mars har den arbetat i förstärkningsläge för att bland annat koordinera vårdkapacitet och fördelning av skyddsmaterial.

Eftersom patienttillströmningen nu minskar har RSSL beslutat att övergå i stabsläge, vilket enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson inte alls innebär ett normalläge.

– RSSL har därför fortsatt ett mycket viktigt uppdrag i pandemin, inte bara att följa händelseutvecklingen, utan också för att fatta nödvändiga beslut och följa upp våra verksamheters arbete under rådande pandemi, säger han i ett pressmeddelande

Socialstyrelsens definitioner av beredskapslägen

Stabsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge
Beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Region Stockholm


Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler