Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Det är främst covidtester från medarbetare inom vården som försenats och varit svåra att spåra på väg till SVA:s labb.

Det är främst covidtester från medarbetare inom vården som försenats och varit svåra att spåra på väg till SVA:s labb. Bild: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Regioner bryter med Postnord

Statliga Postnord har misslyckats med att i tid leverera uppåt tusen coronatester som Region Kronoberg och Blekinge skickat till ett labb i Uppsala.

Annons:

Detta trots att regionerna använt Postnords dyrare expresstjänst.

– Allt har kommit fram, men det har varit fördröjningar och osäkerhet kring var paketen är ett antal gånger. Så kan vi inte ha det, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i Kronoberg/Blekinge.

Han berättar att regionerna själva analyserar nästan alla prover som tas på patienter. Det som skickas till labbet i Uppsala handlar huvudsakligen om prover från medarbetare inom hälso- och sjukvården samt kommunal äldreomsorg.

Fördröjningar innebär att personal med exempelvis lätta luftvägssymtom inte kan jobba.

– De som vi provtar ska inte jobba i väntan på svar så jag misstänker att ett antal personer har fått vara hemma någon extra dag, säger Oskar Ekelund.

I förra veckan gick regionerna Kronoberg och Blekinge ihop med Region Jönköping som använder ett annat företag för leveranser till labbet i Uppsala.

– Jönköping har ett annat företag som kör transporter varje eftermiddag-kväll upp till Uppsala. De har hittills haft en hundraprocentig leveranssäkerhet, säger Oskar Ekelund.

Labbet i Uppsala tillhör Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Enligt generaldirektör Ann Lindberg är det inte första gången som myndigheten har problem med postgången via Postnord.

– Vi har haft långvariga problem. Det är olika typer av problematik med både brevtjänster och pakettjänster. Vi har en dialog på hög nivå vilket i sig är positivt, säger hon till TT.

Postnord beklagar förseningarna.

– Tittar vi på brevkvaliteten som helhet ser den bra ut, men självklart behöver vi utreda varför SVA upplever något annat. Vi har en god dialog med SVA och kommer fortsätta ha kontakt tills vi vet vad deras upplevda problem beror på, säger Anna Kjellander, pressansvarig på Postnord.

Relaterat material
SVA hjälper vården att analysera covid-19-prover

Kommentarer