Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Tyler Olson

Barnsjukvården missade orosanmälan för spädbarn

UPPDATERAD: Region Gävleborg lämnar in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg sedan sjukvården i regionen underlåtit att göra en orosanmälan om ett spädbarn som for illa.

Annons:

Först vid en senare kontakt upptäcktes det att spädbarnet hade flera frakturer.

Spädbarnet togs upprepade gånger till både BVC och till barn- och ungdomssjukvården på grund av dålig viktuppgång. Vid kontakterna fanns vissa tecken som enligt regionens anmälan borde ha lett till en orosanmälan till socialtjänsten, men någon sådan gjordes inte, vilket SVT Gävleborg var först att rapportera.

Senare kom barnet till akutmottagningen på Gävle sjukhus och då hittades efter en utredning flera frakturer på barnet, som omhändertogs direkt.

”Jag beklagar bristerna i samband med de kontakter barnet haft med hälso- och sjukvården. Initiativ har tagits så att barnhälsovårdsenheten nu fortlöpande kommer att utbilda och informera personal om regler och rutiner för orosanmälan för att undvika att barn far illa. Vi gör nu också en anmälan enligt Lex Maria för att få en oberoende granskning av detta fall”, säger Tommy Lundmark, chefläkare Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Rättelse: I en tidigare version pekades enbart BVC ut i rubriken.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler