Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Arne Forsell/Bildbyrån

Nytt virus med pandemipotential hittat i Kina

En ny typ av svininfluensa som upptäckts i Kina skulle kunna utvecklas till en pandemi, varnar forskare. Men än så länge finns inga bevis för att viruset kan smitta från människa till människa.

Annons:

Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa som uppvisar ”alla väsentliga kännetecken på stor anpassning för att smitta människor”, enligt en studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS.

Från 2011 till 2018 samlade forskare från olika kinesiska universitet samt landets smittskyddsmyndighet in 30 000 prover från grisar på slakterier i tio kinesiska provinser. Resultatet visade att det nya influensaviruset dominerat hos grispopulationen sedan 2016.

Viruset har fått namnet G4 och härstammar från den H1N1-sträng som 2009-2010 resulterade i svininfluensapandemin.

Tester visade att 10,4 procent av de som arbetade med grishållningen redan hade antikroppar mot viruset. Dessutom tycks 4,4 procent av den allmänna befolkningen ha varit utsatt för smitta.

Det finns inga bevis för att viruset kan smitta mellan människor. Däremot har laboratorietester visat att det kan reproducera sig i mänskliga celler och de kinesiska forskarna befarar att även detta virus kan få global spridning. Ju fler människor som smittas, desto större risk att viruset muterar.

”Det är oroande att G4-infektioner hos människor kommer att leda till ytterligare anpassning och öka risken för en mänsklig pandemi”, står att läsa i studien.

På en presskonferens säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian att landet ”har följt utvecklingen noga” och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning och utbrott.

Kommentarer