Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Opererades av Macchiarini – stämmer Region Stockholm

En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons:

Patienten skulle opereras för sin sömnapné genom att få några överskjutande slemhinnor bortopererade. I stället opererades en bit av patientens luftstrupe bort av den omskrivne italienske kirurgen Paolo Macchiarini, utan patientens medgivande.

Proceduren gjorde att patienten hamnade i koma. När han vaknade upp ur koman hade han förlorat rösten, en stor del av synen samt förmågan att äta.

Mannen har försökt att få en rättslig upprättelse i nio års tid utan framgång, vilket gör att han nu stämmer Region Stockholm på 300 000 kronor. En process han får hjälp från stiftelsen Centrum för rättvisa att bedriva.

 Jag anser att läkarna bör stå till svars för vad de har gjort mot mig och att jag ska få upprättelse, säger patienten till TV4.

Paolo Macchiarini var central i en skandal kring inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet i början av 2010-talet. Den italienska kirurgen och andra medarbetare fälldes till slut för oredlighet i forskning för hur resultaten beskrivits. I december 2018 öppnades förundersökningen mot honom igen gällande två fall av misstänkt vållande till kroppskada. 

Relaterat material
Förundersökning mot Macchiarini öppnas igen

Kommentarer