Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Om en andra våg kommer i höst så kommer det antagligen att bli fråga om klustersmitta, enligt socialminister Lena Hallengren.

Om en andra våg kommer i höst så kommer det antagligen att bli fråga om klustersmitta, enligt socialminister Lena Hallengren. Bild: Adam Wrafter/Bildbyrån

Myndigheter ombeds rigga för andra våg

Regeringen ger fyra myndigheter och länsstyrelserna i uppdrag att rigga för en eventuell andra smittvåg av corona i höst.

Annons:

Dödstalen i covid-19 sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet. Men regeringen ger nu fyra myndigheter och länsstyrelserna uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. 

Det handlar om Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrelser.

En uppgift för Folkhälsomyndigheten är att utröna om det är möjligt att ha allmänna råd och föreskrifter som är regionalt anpassade och inte, som i dag, gällande för hela landet.

Om en andra våg kommer i höst så kommer det antagligen att bli fråga om klustersmitta, som utbrottet i Gällivare, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Därför är det viktigt att det finns planer regionalt, inte bara nationellt, förklarar hon.

Länsstyrelsernas uppdrag är att ta fram en plan, för att ha god beredskap om nya utbrott av covid-19 kommer i höst.

Kommentarer