Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Patienten har ju själv beställt ett test och då måste man utgå från att patienten själv kan klara att smittspåra", säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

"Patienten har ju själv beställt ett test och då måste man utgå från att patienten själv kan klara att smittspåra", säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad. Bild: Lena Katarina Johansson

Covidsjuka ska själva få smittspåra

Covidsjuka ska nu i högre grad få smittspåra på egen hand och ringa runt till personer som man kan ha smittat. Folkhälsomyndigheten har gjort det möjligt genom att upphäva de gamla reglerna.

Annons:

Beslutet togs på måndagen och därmed gäller inte längre Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittspårning. I väntan på nya föreskrifter publicerar myndigheten icke-bindande vägledningar över hur smittspårning kan gå till, en generell och en specifik för covid-19.

Men redan i dag smittspårar patienter på egen hand, trots att det hittills egentligen bara varit tillåtet i undantagsfall.

 Egentligen har vården behövt fatta en hel rad beslut för att kunna delegera det ansvaret och det har man inte hunnit. Det har inte gått. Det har varit krångligt och det behöver inte vara det, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Nu kan en person som testas positivt för covid-19 utan problem själv få ansvaret att ringa runt till personer som man misstänks ha smittat. Samma gäller för andra smittsamma sjukdomar som till exempel klamydia.

 Det är mycket bättre att du och jag gör det själva än att det sitter någon på en smittspårningsenhet och gör det, säger Bitte Bråstad.

Om en person inte anses lämplig att själv klara av smittspårningen på grund av exempelvis demens eller missbruk får vården inte lämna över ansvaret. Men i det stora hela kommer de flesta klara av uppgiften, tror Bitte Bråstad.

 Patienten har ju själv beställt ett test och då måste man utgå från att patienten själv kan klara att smittspåra, säger hon.

Behovet av förändringarna har inte varit lika stort förrän pandemin och Folkhälsomyndigheten har haft flera andra juridiska frågor att lösa under våren, till exempel reglerna för restauranger. Myndigheten har fått nyanställa knappt ett tiotal personer med juridisk kompetens.

 Vi har jobbat dygnet runt med alla olika regler, säger Bitte Bråstad.

Relaterat material
Stockholmare ska bekräfta smittspårning i app

Kommentarer