Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Fotot har publicerats och spridits på sociala medier, uppger Region Dalarna.

Fotot har publicerats och spridits på sociala medier, uppger Region Dalarna. Bild: Maxim Thoré/Bildbyrån

Foto på journalanteckningar spreds på sociala medier

I Region Dalarna har någon tagit ett foto av en dataskärm som visar journalanteckningar. ”Sannolikt brister i handhavandet”, enligt regionen som anmält händelsen till Datainspektionen.

Annons:

Fotot med journalanteckningar har spridits på sociala medier och regionen har nu gjort en anmälan till Datainspektionen gällande en så kallad personuppgiftsincident.

– Vi ser allvarligt på händelsen då vi värnar om patientsekretessen. Ärendet utreds fortfarande men det vi vet är att det inte handlar om brister i våra it-system, utan sannolikt om brister i handhavandet, säger Lena Jönsson, regionjurist vid Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Hon påminner om att tystnadsplikt och sekretess gäller för alla som arbetar eller deltar i arbetet inom hälso- och sjukvård, habilitering och hjälpmedel. Det är därmed aldrig tillåtet att med hänvisning till meddelarfriheten bryta patientsekretessen.

En personuppgiftsincident inträffar exempelvis när uppgifter om en eller flera registrerade personer har förstörts, förlorats eller kommit i orätta händer. Det ska anmälas till Datainspektion inom 72 timmar från upptäckt.

Relaterat material
Personuppgiftsincidenter från vården har fördubblats
Etikexpert listar onödiga övertramp på sociala medier

Kommentarer