Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Vi behöver främja psykisk hälsa och motverka självmord. De som mår dåligt måste få det stöd och den hjälp som de behöver", säger socialminister Lena Hallengren.

"Vi behöver främja psykisk hälsa och motverka självmord. De som mår dåligt måste få det stöd och den hjälp som de behöver", säger socialminister Lena Hallengren. Bild: Maxim Thoré/Bildbyrån

Ny strategi ska motverka psykisk ohälsa

Regeringen lägger 12,5 miljoner kronor för att ta fram en ny strategi för att motverka psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Annons:

– Det här är vår tids stora samhällsutmaning. Att komma tillrätta med psykisk ohälsa är en prioriterad fråga för regeringen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Uppdraget ges till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, tillsammans med ett tjugotal berörda myndigheter. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kommer att få en miljon var, medan övriga myndigheter får 500 000 kronor vardera.

– Vi behöver främja psykisk hälsa och motverka självmord. De som mår dåligt måste få det stöd och den hjälp som de behöver, säger Lena Hallengren.

Den nya strategin ska redovisas 2023.

Folkhälsomyndigheten har också fått i uppdrag att ta reda på behovet av en nationell stödlinje, som riktar sig till personer med psykisk ohälsa eller suicidalitet, och deras anhöriga. Det uppdraget ska vara klart vid 2021.

Relaterat material
Folkhälsomyndigheten ska förebygga självmord
Ingen minskning av ungas självmord

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler