Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Peter Moberger tog den 1 augusti över som ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Peter Moberger tog den 1 augusti över som ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige. Bild: Läkare utan gränser

Kirurg ny ordförande i Läkare utan gränser

Peter Moberger är ny ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige. Han har de senaste sju åren arbetat som kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons:

– Jag insåg redan under läkarutbildningen att jag ville åka ut i fält. Mitt första uppdrag i Darfur i Sudan gjorde starkt intryck på mig och jag kom att se världen annorlunda efter det. Det kändes därför självklart att åka på fler fältuppdrag, säger Peter Moberger i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 har han arbetat för Läkare utan gränser i Sudan, Somalia, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Irak och Liberia.

– Framöver tror jag att vi som organisation kommer att ha en viktig roll i att belysa de sekundära effekterna av covidpandemin som vi ser i fält, på platser dit mediernas strålkastarljus inte alltid når. Det finns till exempel statistik på att ebolautbrottet i Västafrika 2014-2016 ledde till fler dödsfall på grund av att sjukvården tvingades stänga ner, exempelvis blev operationer uppskjutna och kejsarsnitt uteblev, säger Peter Moberger

Peter Moberger efterträder narkossjuksköterskan Katrin Kisswani som fortsätter som vice ordförande.

Kommentarer