Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Eftersom det kommit nya data vad gäller såväl remdesivir som hydroxyklorokinfosfat såg vi det inte vetenskapligt försvarbart att delta i WHO-studien", säger Soo Aleman.

"Eftersom det kommit nya data vad gäller såväl remdesivir som hydroxyklorokinfosfat såg vi det inte vetenskapligt försvarbart att delta i WHO-studien", säger Soo Aleman. Bild: Erik Flyg

Sverige har avstått medverkan i WHO Solidarity Trial

Sverige har tackat nej till medverkan i WHO Solidarity Trial, med studier av remdesivir, hydroxyklorokinfosfat och standard of care.

Annons:

Soo Aleman, docent vid institutionen för medicin Huddinge på Karolinska institutet, och överläkare på medicinsk enhet infektionssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset utsågs i april av regeringen till nationell forskningsstudiekoordinator för den svenska delen av WHO Solidarity Trial.

Den 16 juni togs beslutet i det svenska nätverket för WHO-studien att inte delta i den globala studien som skulle ha omfattat tre armar: remdesivir, hydroxyklorokinfosfat samt standard of care, det vill säga ingen covid-19-specifik behandling. 

– Covidforskningen går ju rasande fort. Eftersom det kommit nya data vad gäller såväl remdesivir som hydroxyklorokinfosfat såg vi det inte som vetenskapligt försvarbart att delta i WHO-studien. Från början var det tänkt att vi skulle delta tillsammans med Norge och vi hade skickat in ansökningar till Läkemedelsverket och etikprövningsmyndigheten, berättar Soo Aleman.

Hon har därmed inte längre något regeringsuppdrag som forskningsstudiekoordinator. Under en övergångsperiod håller hon samman kontakterna i nätverket mellan de sju universitetssjukhusen som samverkar i covid19-studier.

Vetenskapsrådet har tagit beslut att ge stöd åt en annan nationell covid19-studie inom nätverket – en prövarinitierad studie, ImmCova. Den är igång på Karolinska universitetssjukhuset med planen att omfatta alla universitetssjukhus, berättar Soo Aleman.

Det är Jonas Sundén-Cullberg som ansvarar för studien som är inriktad på immunblockerare för att motverka cytokininstorm. Det är specifikt interleukin-6-hämmaren tocilizumab och interleukin-1-hämmaren anakinra som studeras.

Relaterat material
Sverige vill ha 70 000 av EU:s remdesivir-doser

Kommentarer