Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vårdanalys ska kartlägga och därefter ta fram förslag till åtgärder för att primärvården ska fungerar bättre på landsbygden.

Vårdanalys ska kartlägga och därefter ta fram förslag till åtgärder för att primärvården ska fungerar bättre på landsbygden. Bild: Mostphotos

Primärvården på landsbygd kartläggs

Vårdanalys ska kartlägga primärvården på landsbygden och ta fram förslag till åtgärder för att bland annat förbättra tillgängligheten. Det är kontentan i ett nytt regeringsuppdrag. 

Annons:
Sofia Nilsson (C).
Bild: Sveriges riksdag

Regeringen gav på onsdagen Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att analysera vilka förutsättningar som finns i dag för att nå en ändamålsenlig kompetensförsörjning och digitalisering för primärvård på landsbygden. Myndigheten ska också redovisa kostnadseffektiva åtgärder som ansvariga huvudmän och arbetsgivare kan ”överväga för att stimulera en utveckling av primärvården på landsbygden”.

– Två väldigt vanliga problem för primärvården är dels att kunna hitta personal, dels att utforma en verksamhet där det bor färre personer men som vanligtvis bygger på stor skala och många listade patienter. I och med detta uppdrag ska dessa två problem tittas på, kommenterar Sofia Nilsson (C), ledamot i socialutskottet, i ett pressmeddelande på Centerpartiets webbplats.

Senast den 1 november 2021 ska Vårdanalys vara klar med jobbet.

Uppdraget är en del av regeringens primärvårdsreform som även är en del av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Relaterat material
Så blir förslagen i primärvårdsreformen

Kommentarer