Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Getty Images

Antikroppar utan tidigare symtom vanligt i äldrevården

Nästan hälften av de anställda i äldrevården i Stockholm som i april bar på antikroppar mot det nya coronaviruset uppgav att de inte haft symtom på covid-19. Det visar en ny studie i tidskriften Infection Ecology & Epidemiology.

Annons:

Resultaten baseras på antikroppstestning av strax över tusen personer som arbetade på 22 äldreboenden i huvudstaden. Testerna utfördes under de första tjugo dagarna i april 2020.

23 procent av studiepersonerna bar på antikroppar mot viruset, antingen IgM eller IgG. Av dem som testat positivt var det i sin tur 46,5 procent som uppgav att de inte haft symtom inom två månader innan testtillfället, vilket forskarna själva tror är en överskattning då studiepersonerna sannolikt underrapporterat symtom.

Forskarna skriver att resultaten ”indikerar” en risk för vårdtagare att bli smittade av sina vårdgivare, även om studien inte undersökt detta.

I forskarvärlden har man varit är ense om att covid-19 främst sprids av symtomatiska individer medan meningarna har gått isär om även presymtomatiska eller asymptomatiska personer kan sprida smittan.

Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet och korresponderade författare på studien, uppger för Svenska Dagbladet att han tror att många på äldreboenden sannolikt smittats av personal som inte uppvisat några symtom. Han efterlyser därför en stramare strategi för att minimera sådan smittöverföring.

Någon uppstramning verkar dock inte vara aktuell, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Man har lyckats få ner spridningen på äldreboendena till extremt låga nivåer. Då är det ganska konstigt om man ska addera något, för då finns en uppenbar risk att något annat slutar fungera, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt Folkhälsomyndigheten står smittspridningen från personer utan symtom för en mycket begränsad andel.

Läs hela studien:

Kommentarer