Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

FDA:s huvudkontor ligger i Washington DC.

FDA:s huvudkontor ligger i Washington DC. Bild: Getty Images

FDA granskar omtvistat alzheimerläkemedel

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har accepterat företaget Biogens ansökan om godkännande för adukanumab, en omtalad läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom. 

Annons:

Det var i oktober 2019 som företaget gick ut med nyheten att man omvärderat tidigare negativa studieresultat med läkemedlet och att man planerade ansöka om godkännande. 

Detta har nu skett och FDA har alltså accepterat ansökan, skriver Biogen i ett pressmeddelande. Myndigheten har dessutom gett prioritet åt ärendet vilket innebär en snabbare process. I stället för att lämna besked inom tio månader så är målet nu besked inom sex månader. 

Adukanumab sågs länge som det potentiella läkemedel mot alzheimer som visat mest lovande resultat för att bromsa sjukdomen. Men i mars 2019 meddelande Biogen att de pågående fas 3-studierna skulle avbrytas i förtid sedan en oberoende expertkommitté granskat datan och kommit fram till att det skulle vara osannolikt med ett positivt resultat om studierna slutfördes. 

Sju månader senare tvärvände Biogen och menade nu att ytterligare granskning av studierna, även innefattande mer data, visat att läkemedlet visst hade effekt. Experter har dock varit tveksamma till att de nya resultaten verkligen skulle vara tillräckliga för att få läkemedlet godkänt. 

Läs mer i länkade artiklar nedan. 

Relaterat material

Kommentarer