Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Minst 31 vårdplatser föreslås försvinna från Örnsköldsviks sjukhus.

Minst 31 vårdplatser föreslås försvinna från Örnsköldsviks sjukhus. Bild: Region Västernorrland.

Förslaget: Färre vårdplatser vid sjukhusen i Västernorrland

I en handlingsplan för specialistvården i Västernorrland föreslås en minskning av vårdplatser från 573 till 486. Detta för att sänka kostnaderna inom specialistvården med 474 miljoner kronor fram till 2022, skriver Läkartidningen.

Annons:

I Sollefteå föreslås en minskning på 18 vårdplatser, i Örnsköldsvik 31 och i Sundsvall 25, dessutom föreslås att 13 vårdplatser tas bort inom psykiatrin, antingen på sjukhuset i Sundsvall eller på sjukhuset i Örnsköldsvik, skriver Läkartidningen. Enligt regionen kommer besparingen inte leda till uppsägningar, dock ska andelen hyrpersonal minska.

– Vår ambition har varit att förena skarpa förslag med en bibehållen patientsäkerhet och utvecklad medicinsk kvalitet och – så långt det är möjligt – en fortsatt rimlig servicenivå till patienterna. Det har också varit en princip att försöka uppnå en rimlig balans av åtgärder mellan de tre sjukhusorterna, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson i ett pressmeddelande.

Lars Rocksén.
Bild: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, anser att förslagen är dåligt underbyggda.

– Det skulle bara resultera i att vi flyttar runt personal och patienter mellan olika sjukhus i länet i högre omfattning. Slutresultatet skulle inte bli en förbättrad ekonomi – det riskerar snarare att orsaka merkostnader, säger han till Läkartidningen.

I slutet på november ska regionfullmäktige ta beslut om de föreslagna besparingarna.

Kommentarer